LOV maak je mee
JACKY,... JACKY ICKX
het boek
Als ik de naam van Jacky Ickx hoor, denk ik steevast aan mijn kleuter- en jeugdjaren waar deze Belg geregeld in het nieuws kwam met overwinningen in snelle wagens. Het was toen, en is nu nog steeds voor mij, een naam als een klok. Samen met Eddy Merckx, is het een icoon uit mijn jonkheid. Niet dat ik toen krantenknipsels bijhield en ik iets verstond van het type races welke hij reed, maar Jacky Ickx was een Belg die me als jonge snaak nog met trots vervulde. België had iets om fier op te zijn.
de jonge Jacky Ickx © familie Ickx
Het is dan ook straf dat, tientallen jaren later, ik Jacky Ickx mag ontmoeten op een persconferentie in het Brusselse stadhuis. Er is heel wat pers bij elkaar gekomen bij de voorstelling van een boek over zijn carrière. En wat voor een boek… We kennen de uitgeverij Kannibaal van de prachtige uitgave “Chicane”. Goed bezig dus….Het werk “JACKY ICKX” van 44 bij 40 cm ligt opgebaard als een Bijbel.Van op afstand zie je al welke prachtige foto’s men heeft uitgekozen om de rijke loop-racebaan te illustreren. Elke foto heeft zijn verhaal. De foto’s zijn adembenemend. Stuk voor stuk. Mijn voorkeur gaat niet voor niets uit naar een zwart-wit foto met de piepjonge Ickx die zich stierlijk zit te vervelen op een Grote Prijs. De papa van Jacky was een begenadigd autojournalist met naam en faam in binnen en buitenland. De Fangio’s en Stirling Mossen uit die tijd kwamen er thuis over de vloer. Papa Jacques Ickx troonde Jacky junior mee naar zijn werk: Francorchamps bijvoorbeeld... de foto: Wereldmeester Fangio staat op één meter van Jacky, maar die slaat er geen acht op. De jonge Ickx wist op dat moment steevast: ik kom nooit meer naar zo’n saaie bedoening kijken.
Jacky Ickx aan de start... van zijn carrière © Pascal Ickx
Als jonge kerel, die het niet makkelijk had op school, keek hij liever dromend, van op de laatste bank, door het raam naar de vogeltjes. De ouders probeerden hem te stimuleren om te leren en haalden alles uit de kast. Zo kwam er zelfs een Zündapp 50cc aan te pas. De jonge Jacky probeerde die uit, en het hek was van de dam. In plaats van te studeren stapelde hij, op beestig jonge leeftijd, de ene na de andere overwinning op.
deze crash had fataal kunnen zijn...
Een ferme crash met een BMW 700, zich lancerend tegen een boom, heeft gelukkig geen roet in het eten van de jonge Ickx gegooid. Als bij wonder bracht hij het er levend van af, en kreeg hij prompt nieuwe carrière kansen aangeboden. Op 21 jaar won hij de 24 uren van Francorchamps in een BMW, een stunt die zijn 8 jaar oudere broer Pascal Ickx hem het jaar voordien netjes had voor gedaan.
Jacky Ickx was een man mét karakter. Op 24 jaar schrijft hij geschiedenis. Jacky vertikte het om in Le Mans al rennend deel te nemen aan de "Le Mans start". Door de haast werden gordels soms niet vast gegespt. Absoluut onverantwoord vond hij. Al "wandelend" vertrok hij als allerlaatste, maar kwam 24 uur later wel als eerste over de meet. De dood in de eerste ronde van een Porsche rijder, die zich niet had vast gemaakt, bewees het noodlottige gelijk van Jacky Ickx.
Jacky Ickx: een man met karakter... © Pascal Ickx
Sint-Kristoffel kwam hem in 1970 gelukkig, wellicht als wederdienst, tijdig redden toen zijn Ferrari in vuur en vlam stond. Een zwart geblakerde helm getuigt nu nog van dit bijna fatale voorval.
een ode aan het leven... de helm van Jacky © uitgeverij kannibaal
De 67 jaar jonge Jacky Ickx komt vandaag bijzonder bescheiden over. Innemend weet hij zijn carrière in het juiste perspectief te stellen en stelt dat de kwaliteiten van een goede sportman niet steeds de geapprecieerde eigenschappen zijn in het gewone leven. Deze zelfrelativering siert hem.
Afrika brengt al 30 jaar een heel nieuwe dimensie in zijn leven © Stoffel Mulier
Hij vertelt onomwonden dat hij de laatste 30 jaar van zijn leven beslist de meest verrijkende vond. Hij heeft Afrika ontdekt en daarmee ook een hele andere kijk op het leven. Van een enge blik tussen de witte lijnen van het circuit naar een oneindige horizon in het onmetelijke Afrika en het leven. De gewezen race piloot brengt een oprecht verhaal vanuit het hart en een verdoken ode aan het leven.
De opbrengsten (royalties) van het boek gaan specifiek naar SOS kinderdorpen, een project dat zijn echtgenote Khadja Nin, Burundese levensgezellin en zangeres, na aan het hart ligt. Het boek zal, met deze achtergrond, wellicht nog aangenamer zijn om door te nemen. www.jackyickxbook.com
Stoffel Mulier
© 2013: de foto's zijn auteursrechtelijk beschermd. bron: uitgeverij kannibaal