September 4 daagse 2016

"Venetië van het hoge noorden"

4 DAAGSEOp 1 september is het dan zover, bij het M&N team Monique en Nicole gieren de zenuwen door de keel , gaat al hun inspanningen een mooie rit opleveren, en ja hoor zelfs het weer zit al mee en kan de groep van 24 wagens aan de lange rit beginnen.


Na een voortreffelijk ontbijt bij den Jeffrey’s in Molenstede gaat iedereen op tijd vertrekken voor een rit van een 300 kilometer.

Toch nog één met pech helaas , de Healey van Jokke en Nicole laat het tussen Leopoldsburg en Kessenich afweten, veel mannen rond de openstaande motorkap en nog veel meer wonderbaarlijke adviezen, het is Luc Schoenmakers die zijn pollen zwart maakt en met wat veranderingen aan de Delco en de bougiekabels komt er weer geronk uit de motor, echter later moet de wagen onderweg toch gedepanneerd worden, maar ons koppel ziet gelukkig kans om nog voor het diner op de eindbestemming te geraken.


Door Limburg rijden we evenwijdig aan de maas en “ Ons Moe” in Oploo zorgt voor een lekkere lunch. In de namiddag rijden we langs Kleve en gaan over de Rheinbrücke naar Emmerich, we passeren plaatsjes zoals Terborg, Varseveld en Haaksbergen en komen langs de binnenwegen aan in Ommen waar ons hotel “ De Zon “ aan het water van de Vecht ligt.


Moe en voldoen storten de LOVers zich op de beach- en terrasstoelen en laten zich verwennen door de beachbarman. Het eten in “ De Zon “ daar kunnen we ons alleen maar lovend over uitlaten, voortreffelijk. Uiteraard behoudt de LOV zijn/haar  nachtelijk ritueel om de barman zijn tapconditie tot in de vroege uurtjes te testen. Lekker slapen en benieuwd naar de volgende dag.


De 2de dag na het ontbijt vertrekken we naar “ Venetië  “ In Giethoorn parkeren we op de Parking waarna de gehele crew aan boord gaat van een punter,  punters werden vroeger gebruikt om de koeien van wei naar wei te brengen, nu zit er een dakje op en met de buitenboordmotor brengt onze schipper de LOV langs al die slootjes , pandjes , boerderijen en kanaaltjes door dit vriendelijke plaatsje. Een unieke belevenis en wonderbaarlijk hoeveel Aziaten de weg naar Giethoorn hebben gevonden, de menukaarten zijn zelfs al in het Chinees.


Na een heerlijke koffietafel/broodmaaltijd in de gelagkamer van de Rietstulp met oer-Hollandse “Kroketten” is iedereen vrij zijn route terug naar Ommen te bepalen en veel gaan op aanraden van het M&N team een stop doen in Meppel voor een stadswandeling of wat te shoppen, zelfs hebben er enkelen de Healey winkel gevonden en wat nieuwe outfits aangeschaft.


En ’s avonds doen we weeral waar we goed in zijn eten & drinken en de lippen aflikken, het was een fijne dag met nog altijd droog weer.


De 3de dag , weer droog  , alvorens Maxima te gaan opzoeken rijden we eerst even noordelijk naar  Dalfsen, daar laat ons de zaakvoerder van Classic-Job zijn onderneming zien, indrukwekkend. Een bedrijf waar volledige restauraties gedaan wordt, bodywerk, motoren revisie, versnellingsbak revisie, kortom alles in één bedrijf. Na een mooie rondleiding gaan we op weg naar Apeldoorn, Maxima wacht met de koffie.   

Toch nog even een boobytrap vlak voor Apeldoorn een smerige omleiding , de wagens vliegen alle kanten uit maar toch komt het voor elkaar en vinden we de parking van paleis “ Het Loo “


Dit voormalig middeleeuws jachtslot werd in 1684 gekocht door Stadhouder Willem III, en sindsdien is het bewoond door koningshuizen en de laatste periode door de Oranjes , in 1970 werd besloten het kasteel , de stallen en de tuinen open te stellen voor publiek en in 1984 was het zover.


Wij hebben alles gezien en geproefd , het was zeker de moeite om zelf te zien waar Uw belastingen blijven en Maxima vertelde dat wij LOV toch ook eens bij Mathilde haar optrekje moeten passeren, alleen de koffie daar liet zij zich niet over uit.


Terug naar Ommen, waar ons een kleine verrassing wachtte, het diner was verhuisd van hotel “De Zon” naar landgoed “ Het Laer “ ,  waar ons de laatste avond in romantische sfeer een “ walking dinner”  werd verzorgd, de muziek daar hebben we zelf voor gezorgd en zelfs een nieuw zangduo J&J heeft hier spontaan hun première gegeven. Uiteraard de barman zijn laatste druppels uit de tap laten persen en toch nog even slapen voor de terugrit begint.


De 4de dag, helaas de weergoden hebben ons te pakken met regen en nog meer regen. Geen probleem starten en weer kilometers vreten terug naar huis, onderweg hevige plensbuien en wie rijdt daar open en zonder ruitenwissers in een MG B, Luc en Monique, fris gewassen komen zij aan de middagstop.


Het eerste stuk is opschieten, richting Deventer/Zutphen/Doetinchem en rap belanden we weer in Duitsland om de brug over de Rijn te nemen, deze keer volgen we Goch en Siebengewald en rijden naar Ysselsteyn voor een voedzame lunch in Roelanzia.

Na de lunch, het laatste traject, een lang stuk langs de Zuid-Willemsvaart, we passeren Kleine Brogel en via Leopoldsburg en Tessenderlo rijden we naar de eindstop.


In Dancing Heideroosje een laatste drink, een oldtimer dansje en een dikke proficiat aan het Team Monique & Nicole voor deze heerlijke tocht.


Hans H.