John Waterloo

De slag van John Waterloo WilsonNa een geslaagde nachtrit, volgde dit jaar nog een extra rally om het jaartje af te ronden: de “John Waterloo Wilson” rit.

John Waterloo Wilson, een voorvader van onze Diederik Wilbrenninck, was een groot kunstverzamelaar. Precies 200 jaar geleden schonk hij 27 schilderijen uit zijn eigen collectie aan het Brusselse stadsmuseum.


Om dit te herdenken was het stadhuis op 24 en 25 oktober toegankelijk en kreeg je de mogelijkheid deze kunstwerken te bewonderen. Al vlug kwam bij Diederik het idee om ook LOV daarbij te betrekken.


Met 15 oldtimers trokken we van het Jubelpark naar de Brusselse Grote Markt! Daar mochten we onze wagens parkeren voor het mooie, statige  Brussels stadhuis, een meesterwerk van de gotische architectuur uit de 15de eeuw.


Ik denk dat het niet makkelijk is geweest, dat er heel wat lobbywerk nodig was, maar wat niemand voor mogelijk hield, heeft Diederik toch maar voor elkaar gekregen! Waarvoor een dikke proficiat!


Een stadsgids leidde ons daarna rond doorheen het stadhuis. Ze nam ons mee naar de Trouwzaal, de Gotische zaal, loodste ons doorheen de kabinetten van verschillende schepenen. Al deze zalen zijn versierd met prachtige kunstwerken en zijn slechts tijdens bijzondere gelegenheden toegankelijk.


We hebben geluisterd, gekeken, bewonderd, genoten … BEDANKT Diederik voor dit alles. Het was super!


We verlieten daarna de Grote Markt en reden naar het Vlaams Parlement, dit onder algemene belangstelling van de vele toeristen.


We stalden onze wagens veilig ondergronds in het Vlaams Parlement (waarvoor dank aan Mic) en begonnen onder leiding van Patrick Peeters onze wandeling door Brussel.


Patrick is een man die houdt van deze stad en Brussel een warm hart toedraagt. Een betere gids kunnen we ons dus niet indenken om Brussel te verkennen.


Patrick nam ons mee voor een wandeling naar het Stadspark, het Koningsplein, de Kunstberg, de Grasmarkt, naar de trendy Dansaertwijk en kanaalzone.


Hij vertelde tussendoor bijzonderheden over deze mooie, maar soms zo miskende stad. Hij toonde ons de prachtige kant van Brussel, maar ook de minder fraaie stadskankers.


Hij nam ons ook mee naar de 10de verdieping van Parking 58 om ons te laten genieten van een verbluffend 360°-zicht over Brussel. Van de basiliek van Koekelberg over het Atomium tot de toren van het stadhuis en Justitiepaleis.Parking 58 moet over enkele jaren plaats ruimen voor een nieuw bouwproject. Een van de beste en meest toegankelijke panorama's van Brussel zal zo verdwijnen, maar wij zijn er nog geweest!


Bedankt Patrick! We kijken nu al uit naar een volgende wandeling.Traditiegetrouw werd ook deze rally afgesloten met een stevige pint in een bruine kroeg.

En … ’t was weer goed geweest.


Danielle

Wat is de link tussen John Waterloo Wilson en de LOV?

Antwoord : Diederik


John Waterloo Wilson (1815-1873) + Diederik Waterloo Wilbrenninck (1939-∞) = LOV

Hoedanook, Diederik’s bedovergrootvader bleek een groot kunstverzamerlaar te zijn, die heel wat kunst (en sponsoring) aan de stad Brussel nagelaten heeft.  Dit jaar -200 jaar na de  geboorte van John Waterloo- dacht zijn achterkleinzoon (Diederik dus, voor de duidelijkheid) dat het misschien maar eens tijd werd om deze big sponsor van weleer nog eens in de verf te zetten.       

             


En zo geschiedde: Een tentoonstelling van de werken geschonken door Johnny Waterloo (voor de vrienden) werd op poten gezet.  Een normale sterveling had dit waarschijnlijk al lang opgegeven gezien de bureaucratie en politieke belangen van de Brusselse burgermeester en schepenen.  Echter Diederik zou Diederik niet zijn als hij dit niet met een hoop charme en duwen toch gedaan zou krijgen.


Diederik wilde natuurlijk de maten van de LOV ook uitnodigen voor de tentoonstelling en toen kreeg hij weer een idee: Het zou érg leuk zijn als de LOV kameraden hun old-timers op de Grote Markt van Brussel konden parkeren.  Van dit idee heeft menig LOV lid gedacht –Dat lukt hem nooit!- Echter Diederik zou Diederik niet zijn...bref...en zo geschiedde.

Op zondag 25 oktober rond 10u was het dan zover, er kwamen 14 LOV auto’s op de Grote Markt van Brussel aan.  We moesten wel hordes toeristen trotseren en...de toeristen moesten onze uitlaatgassen trotseren maar...het ging...goed.

De tentoonstelling was boeiend.  Sommige van de 17de eeuwse werken van de o.a. Vlaamse schilders waren ronduit prachtig.  Leuk bijkomend detail waren ook de bezoeken aan de kantoren van de schepenen van het Brussels stadhuis, waar veel werken hangen.  Dit zijn plaatsen waar buitenstaanders vrijwel nooit komen.


Na een uur rondleiding kwam er ineens de reality check.  “Het is 11uur, we moeten van de Grote Markt af”.  Iedereen repte zich naar hun respectievelijke auto en na het waden doorheen hordes toeristen was het volgende afspraakspunt bij de parking van het Vlaams Parlement.


Middag sessie : Wandeling door Brussel door LOV gids Patrick.


Dat we bij de LOV veel talent hebben, wisten we.  Maar dat Patrick zoveel liefde, kennis en weetjes over Brussel had, wisten de meesten onder ons niet.  Patrick’s wandeling vertrok vannaf het Vlaams Parlement, via het stadspark, Koningsplein, Kunstberg, Grasmarkt, Grote Markt, Beursplein, Dansaertstraat.  Vandaar terug via de Steenkaai, “Parking 58”, Muntplein, ASLK gebouw, Museum van het beeldverhaal aan de Zandstraat om via het monument van de onbekende soldaat, tenslotte weer in de parlementswijk uit te komen.

     

En wat hebben wij die dag geleerd? Veel, hééél veel.  Echt te veel om op te noemen.  Patrick kreeg het gedaan om onze aandacht constant vast te houden door linken te leggen tussen het ontstaan & geschiedenis van Brussel, de bouwstijlen, de “opbouw” van Brussel als stad, de recentere geschiedenis (‘60,’70 en ‘80-er jaren) én leuke actuele weetjes.  Ik denk dat menig professioneel gids hier nog een punt aan kan zuigen.


Maar, wat ook het onderwerp mocht wezen, bij de LOV is de liefde voor oude voertuigen nooit ver weg.  Het volgende citaat van Patrick bewijst dit.


“...Dus, hier zie je heel duidelijk het hoogte veschil tussen het Koningsplein en de benedenstad...Kijk! Een BMW Isetta!...

Rond het einde van de middag hebben we met de chokes van onze auto’s onbewust, echter wel collectief de luchtkwaliteit in de parking van het Vlaams Parlement slechter gemaakt.  Vermoeddellijk moet menig Vlaams excellentie de volgende ochtend gedacht hebben “Wa riekekik hier?!”


Diederik, bedankt voor het betrekken van onze club in jouw familiegeschiedenis en de unieke ervaring om met onze oldtimers op de Grote Markt van Brussel te staan.


Patrick, bedankt voor de interessante rondleiding en alle voorbereidingen die daar voor nodig waren.

Mic, bedankt voor de verdere uitwerking van deze dag.


Harm  en Tatiane Dekkers